Adrenalină pe 4 roți

Acest raid-trip numit Survival 4x4 – Overlanding vă oferă o întoarcere în timp într-o zona autentică și foarte sălbatică: zona rurală îndepărtată a munților Apuseni. Aici viața parca s-a oprit in secolul al XIX-lea, unde casele vechi vor alterna cu flora și fauna, generoasă și neatinsă.

Cursul Survival 4x4-Overlanding este condus de Florin Pop-Vancea (Flo) un experimentat ghid montan-național și instructor-formator în supraviețuire. Acesta vă va insoți pe toată durata cursului.

Partener oficial - Metabond Romania


Perioadă25-27 martie 202220-22 mai 20223-5 iunie 2022
Persoaneminim 2 masini / curs
LocațieApuseni
Dificultate🔵 usor/mediuVezi Grade Dificultate

Detalii

Denumire generală pentru Carpații Occidentali, Apusenii grupează la nord munții Pădurea Craiului și Vlădeasa, la nord-est Muntele Mare, la est și sud muntele Trascău și Metaliferi iar la vest Zarand și Codru Moma. În zona Muntele Mare se găsește 'bijuteria' Rezervația Scărița Belioara prin care vom trece. Altitudinea maximă este vârful Muntele Mare – 1826m, fiind al treilea ca înălțime din munții Apuseni.

Recomandari

Este necesar un vehicul 4x4. Acesta poate fi și un SUV, dar trebuie să respecte urmatoarele condiții:

 • este obligatorie roata de rezervă care să aibă aceeași dimensiune ca și celelalte anvelope cu care mașina este echipată
 • anvelopele recomandate sunt de tip A/T (All Terrain) sau M/T (Mud Terrain)
 • participarea nu este interzisă cu anvelope standard pentru asfalt, dar in caz de ploaie, teren umed sau pietre, acestea nu vor face fata
 • recomandăm scut metalic, cel putin pentru motor
 • recomandăm statie radio de emisie – receptie (cel putin statii portabile walkie talkie) pentru accesul la toate informatiile transmise si in timpul deplasării
 • Detinerea unei roti de rezervă după criteriile mentionate mai sus este o cerinta obligatorie, lipsa acesteia sau dimensiuni gresite ale acesteia vor duce la interzicerea participarii la curs.

  Itinerariu

  Toate rutele de pe acest traseu au fost identificate si testate in prealabil.Traseul ales de Flo Adventure pentru acest curs alternează în niveluri de dificultate, dar este gândit astfel incat sa poată fi parcurs de orice cursant care deține o mașină 4x4, conforma cu cerintele noastre (vezi RECOMANDARI).Acest traseu necesită o ușoară cunostinta în condusul off-road. Bineinteles, varianta ideala este existenta unei experiente anterioare, dar nu este o cerinta obligatorie.

  Ne ținem de program, dar uneori suntem flexibili, ne adaptăm la condițiile meteo și la situațiile neprevăzute.

  Ziua 1 - 95 km parcuși

  Ne întâlnim cu toții în Cluj de unde se pleaca pe un drum comunal de pietriș combinat cu pământ. Se vor traversa pajiști și pârâuri până vom ajunge în comuna Iara. De la Iara vom merge pe asfalt o bucată de drum urcand si trecând prin spectaculoasele peisaje ale Muntiilor Apuseni vom vedea zona unde se adăposteau partizanii care au luptat în munți contra comuniștilor.

  Pe urmă vom cobora pe drumuri de tara pământ și piatra și vom intra în povestea Apusenilor, trecând pe lângă locașuri vechi atinse de trecerea timpului. Vom ajunge la baza pereților de la Scarita Belioara unde vom înnopta în baza de antrenament Flo Adventure.

  Ziua 2 - 55 km parcuși

  Va urma un curs cu mai multe aplicații: cum să folosești masina și obiectele din mașină în caz de supraviețuire, cum să folosești, scripeți, șufe, ocheți, modele de cricuri pentru mașini de teren și folosirea lor în teren cu mult noroi, nisip sau iarbă,cum să îți pregătești mașina și ce trebuie să ai în ea când mergi într-o tură la munte, noduri importante în supraviețuire, folosirea corzilor.

  După ce terminăm partea practică, vom pleca cu mașinile pe drumuri de tara ce ne vor duce printr-un peisaj spectaculos trecând prin păduri de foioase, apoi de conifere ajungând în pajiștea alpină . Pe pantele din timpul urcarilor veți învăța reguli de bază despre cum intrăm și ne deplasăm cu mașina 4x4 în teren accidentat plin cu noroi, cum se foloseste corect troliu.

  În această zi vom atinge cea mai înaltă altitudine din această tură de 3 zile. Vom ajunge pe al treilea vârf ca înalțime din Munții Apuseni - vârful Muntele Mare, 1.826 m. Vom coborâ trecând prin satul părăsit Prislop, un sat care îți lasă impresia că este bântuit de stafii. Mai tarziu in cursul zilei vom avea ocazia de a face practic urmatoarele aplicatii de supravietuire: cum să îți procuri hrană pe munte, cum să îți procuri apa și să o filtrezi, cum să îți pregătești mașina și ce trebuie să ai la tine cand mergi într-o tură 4x4 la munte.Vom merge mai departe până în zona de campare. Seara vom organiza un foc de tabără cu discutii despre zilele petrecute impreuna si notiunile invatate.

  Ziua 3 - 85 km parcuși

  Micul dejun. Curs de orientare fara GPS – se va organiza un mic concurs de orientare folosind masinile. Pregătirea mașinilor și plecarea spre locul accidentului aviatic din 2014, unde două persoane și-au pierdut viața și alte cinci au fost rănite. După vizitarea memorialului vom ține în zonă un curs despre gândirea corectă în situații extreme (de exemplu prăbușirea unui avion, rătăcirea cu mașina etc…). De acolo traseul va continua pe drumuri de piatră și pământ prin zone superbe de pajiști și păduri dese de conifere. Înainte de sosirea în Cluj vom lua masa împreuna intr-o poienita unde ne vom bucura de timpul petrecut impreuna.


  Vii cu mașina ta de teren?

  Costul cursului include:

  Instructorul-ghid, echipamentul pentru curs (harți, corzi, scripeți, mai multe modele de cricuri, sufe, ocheți).

  Costul cursului nu include:

  Mâncarea, transportul - mașina de teren, combustibilul, cortul, asigurarea pe mașină.

  Extra

  Copii până la vârsta de 12 ani au gratuitate iar cei intre 12-15 ani au reducere de 50% dacă vin impreună cu unul dintre părinți, cu mașina personală.

  Nu vii cu masina ta de teren?

  Costul cursului include:

  Instructorul-ghid, echipamentul pentru curs (harți, corzi, scripeti, mai multe modele de cricuri, sufe, ocheti), cort, cazare o noapte la priciuri intr-o cabanuta (in functie de numarul participantilor), transportul - masina de teren, combustibilul, asigurarea pe masina.

  Costul cursului nu include:

  Mâncarea pe toata durata cursului.


  Dacă dețineți o mașină 4x4 (inclusiv SUV) și doriți să participați cu ea la curs:

  500 

  ron

  /persoana

  Participare la curs fară mașină:

  750 

  ron

  /persoana

  Flo Adventure Tours - agentie de turism de aventura

  • Metabond
  • Tete Mountain
  • FreeWall sala de escalada
  • Pro Nutrition