AVENTURĂ MAXIMĂ ÎN APUSENI

Combină aventura cu ocazia de a vedea salbaticia si bogățiile Apusenilor, în 5 zile pline de suspans. Indiferent dacă deții o mașina 4x4 sau nu, vacanța aceasta este pentru tine. Ia-ți doza de adrenalină împreună cu noi urcand la peste 1800m altitudine si “dand tarcoale aurului” din Rosia Montana și multe alte minunății.


Perioadă13-17 iulie 2022
Persoaneminim 2 participanti / tura
LocațieApuseni
Dificultate🔵 usor-mediuVezi Grade Dificultate

Detalii

Munții Apuseni sunt cuprinși între dealurile domoale ale Depresiunii Transilvane și Câmpia Tisei. Aceștia formează o verigă ce închide spre vest arcul Carpaților Românești. Ocupând o suprafață de circa 20.000 km pătrați, ei apar ca o insulă muntoasă. În nici o regiune din Carpații României subsolul nu este ca un mozaic de formațiuni geologice așa cum este în munții Apuseni. Golurile alpine apar de la altitudinea de 1600m în sus unde predomină gramineele, iar în locuri mai pietroase se dezvoltă tufele de ienupăr, smirdar, afine și merișoare. Pădurile din Munții Apuseni adăpostesc numeroase specii de animale sălbatice: urși, lupi, mistreți, râși, cocoși de munte, veverițe, căprioare, șerpi chiar și vipere. Pâraiele de munte sunt bogate în păstravi care atrag mulți pescari.

Itinerariu

Ne ținem de program, dar uneori suntem flexibili, ne adaptăm la condițiile meteo și la situațiile neprevăzute.

Ziua 1 - 80 km parcuși

Ne întâlnim cu toții în Cluj de unde se pleacă pe drum de țară, de pietriș combinat cu pământ și asfalt. Se vor traversa pajiști și pârâuri până vom ajunge în comuna Iara unde vom putea lua combustibil și alimente. De la Iara vom merge pe asfalt o bucată de drum, apoi vom trece pe drum pietruit ajungând pe un platou unde ne vom bucura de o priveliște superbă și de locașuri care par uitate de timp. Aici începe povestea munților Apuseni. Ajungem deasupra pereților verticali de la Scărița Belioara pe care îi vom ocoli coborând pe un drum spectaculos până la baza pereților. Se va înnopta în baza de antrenament Flo Adventure School.

Ziua 2 - 50 km parcuși

Înainte de plecare vom ține un mic curs despre cum să îți pregătești mașina și ce trebuie să ai la tine când mergi într-o tură 4x4 la munte. Urmează să plecăm cu mașinile pe drumuri ce ne vor duce printr-un peisaj spectaculos, prin păduri de foioase, apoi de conifere ajungând în pajiștea alpină.

În această zi vom atinge cea mai înaltă altitudine din această tură de 5 zile. Vom ajunge pe al treilea vârf ca înălțime din Munții Apuseni - vârful Muntele Mare, 1.826 m. Vom coborî trecând prin satul părăsit Prislop, un sat care îți lasă impresia că este bântuit de stafii. După ieșirea din sat vom ajunge la altitudinea de 1756m unde vom va avea loc un curs de orientare în teren cu harta și busola (sau fără). După terminarea aplicației vom merge în zona de campare. Seara o vom încheia cu discuții la foc de tabără.

Ziua 3 - 65 km parcuși

Pregătirea mașinilor și plecarea spre locul accidentului aviatic din 2014, unde două persoane și-au pierdut viața și alte cinci au fost rănite. De acolo traseul va continua pe drumuri de piatră combinată cu pământ prin zone superbe si cu frumoase panorame, iar spre sfârșitul zilei vom merge în zona de campare .

Ziua 4 - 55 km parcuși

Ne vom îndrepta spre Bistra unde vom putea alimenta cu combustibil dacă este nevoie. Vom trece râul Arieș si ne îndreptăm spre cea mai renumită localitate din zona, Roșia Montană. Ea are o existență milenară, fiind cunoscută încă dinaintea cuceririi Daciei, amintită de Herodot. Este una dintre cele mai vechi localități cu tradiție în exploatarea metalelor prețioase din Europa. De acolo ne vom îndrepta spre Lacul de decantare Geamăna acoperit de steril. În anul 1977, Nicolae Ceaușescu a cerut evacuarea celor 1000 de persoane, adică 400 de familii ce locuiau acolo pentru a depozita deșeurile toxice din mine. În prezent, totul a devenit un lac, iar apa este împărțită în 3 zone: o zonă cu noroi, unde țevile degajează toate substanțele dăunătoare, o zonă cu apă turcoaz și o zonă cu apă roșie ca sângele. Sub tot acest dezastru natural se află sute de case, morminte și frumuseți ce puteau fi salvate. Vom campa în zonă.

Ziua 5 - 90 km parcuși

Ne vom îndrepta spre drumuri care ne duc prin văi și culmile munților spre mănăstirea Ponor care este situată la peste 1300m altitudine, iar de acolo vom coborî la Sălciua și ne vom opri la cascada Șipote. De acolo vom merge spre orașul Turda unde ne vom lua rămas bun și ne vom îndrepta spre localitățile noastre de reședință.


Vii cu mașina ta de teren?

Costul turei include:

Ghid montan – national

Costul turei nu include:

Mâncarea, transportul - mașina de teren, combustibilul, cortul, sac de dormit, asigurarea pe mașina. Cheltuieli de tractare sau reparatie in caz de incidente.

Extra

Copii până la vârsta de 12 ani au gratuitate iar cei intre 12-15 ani au reducere de 50% dacă vin impreună cu unul dintre părinți, cu mașina personală.

Nu vii cu masina ta de teren?

Costul turei include:

Ghid montan – national, cort (pentru cazare la cort este nevoie de sac de dormit personal), izopren, loc in masina de teren, combustibilul, asigurarea pe masina.

Costul turei nu include:

Mâncarea/bautura pe toata durata turei si cazarea la pensiuni.


Dacă dețineți o mașină 4x4 (inclusiv SUV) și doriți să participați cu ea la curs:

600 

ron

/persoana

Participare la curs fară mașină:

850 

ron

/persoana

Flo Adventure Tours - agentie de turism de aventura

  • Metabond
  • Tete Mountain
  • FreeWall sala de escalada
  • Pro Nutrition