Aventură maximă în Apuseni

Combină aventura cu ocazia de a vedea bogățiile Apuseniilor, în 5 zile pline de suspans. Indiferent dacă deții o mașina 4x4 sau nu, vacanța aceasta este pentru tine. Ia-ți doza de adrenalină împreună cu noi la Cetățile Rădesei, Cetățile Ponorului, Muntele Mare, cascada Vălul Miresei și multe alte minunății.


PerioadăAugust, 2020
Persoaneminim 2 participanti /curs
LocațieApuseni
Transport4x4

Detalii

Munții Apuseni sunt cuprinși între dealurile domoale ale Depresiunii Transilvane și Câmpia Tisei. Aceștia formează o verigă ce închide spre vest arcul Carpaților Românești. Ocupând o suprafață de circa 20.000 km pătrați, ei apar ca o insulă muntoasă. În nici o regiune din Carpații României subsolul nu este ca un mozaic de formațiuni geologice așa cum este în munții Apuseni. Golurile alpine apar de la altitudinea de 1600m în sus unde predomină gramineele, iar în locuri mai pietroase se dezvoltă tufele de ienupăr, smirdar, afine și merișoare. Pădurile din Munții Apuseni adăpostesc numeroase specii de animale sălbatice: urși, lupi, mistreți, râși, cocoși de munte, veverițe, căprioare, șerpi chiar și vipere. Pâraiele de munte sunt bogate în păstravi care atrag mulți pescari.

Itinerariu

Ne ținem de program, dar uneori suntem flexibili, ne adaptăm la condițiile meteo și la situațiile neprevăzute.

Ziua 1 - 95 km parcuși

Ne întâlnim cu toții în Cluj de unde se pleacă pe drum de țară de pietriș combinat cu pământ. Se vor traversa pajiști și pârâuri până vom ajunge în comuna Iara. De la Iara vom merge pe asfalt o bucată de drum trecând prin spectaculoasele chei ale Runcului (zonă de adăpost a partizanilor care au luptat în munți contra comuniștilor). După parcurgerea unui traseu prin pădure deasa, pe un drum de căruțe, ieșim în platul Zapodia. Aici ne vom bucura de o priveliște superbă și de locașuri care par uitate de timp. Aici incepe povestea munților Apuseni. Ajungem deasupra pereților verticali de la Scărița Belioara pe care îi vom ocoli coborând pe un drum spectaculos până la baza pereților. Se va înnopta în baza de antrenament Flo Adventure. Mâncarea la ceaun va face deliciul acelei seri.

Ziua 2 - 60 km parcuși

Micul dejun. Va urma un curs cu mai multe aplicații: cum să folosești mașina și obiectele din mașină în caz de supraviețuire, cum să folosești troliu, scripeți, șufe, ocheți, modele de cricuri pentru mașini de teren și folosirea lor în teren cu mult noroi, nisip sau iarbă, cum să îți pregătești mașina și ce trebuie să ai în ea când mergi într-o tură la munte, noduri importante în supraviețuire, folosirea corzilor. După ce terminăm partea practica vom pleca cu mașinile pe drumuri ce ne vor duce printr-un peisaj spectaculos trecând prin păduri de foioase, apoi de conifere ajungând în pajiștea alpină. Pe pantele din pădurea de conifere veți învăța regulile de bază cum intrăm și ne deplasăm cu mașina 4x4 în teren accidentat.

În această zi vom atinge cea mai înaltă altitudine din această tură de 3 zile. Vom ajunge pe al treilea vârf ca înălțime din Munții Apuseni - vârful Muntele Mare, 1.826 m. Vom coborâ trecând prin satul părăsit Prislop, un sat care îți lasă impresia că este bântuit de stafii. După ieșirea din sat vom ajunge la altitudinea de 1756m unde vom avea ocazia de a face practic următoarele aplicații: cum să îți procuri hrana pe munte, orientarea în teren cu harta și busola (sau fără), cum să îți procuri apa și să o filtrezi, cum să îți pregătești mașina și ce trebuie să ai la tine când mergi într-o tură 4x4 la munte. După terminarea aplicațiilor vom merge în zona de campare. Seara vom organiza un curs de orientare de noapte cu mașina și metode de aprindere a focului. Vom încheia seara cu discuții la un foc de tabără.

Ziua 3 - 65 km parcuși

Micul dejun. Pregătirea mașinilor și plecarea spre locul accidentului aviatic din 2014, unde două persoane și-au pierdut viața și alte cinci au fost rănite. După vizitarea memorialului vom ține în zonă un curs despre gândirea corecta în situații extreme (de exemplu prăbușirea unui avion, rătăcirea cu mașina etc…). De acolo traseul va continua pe drumuri de piatră combinată cu pământ prin zone superbe, prin care ajungem în Poiana Horea. Până acum, în cele 2 zile și jumătate am parcurs Muntele Mare, iar de aici vom pătrunde în Munții Bihor-Vlădeasa, cunoscuți datorită compoziției lor geologice. O să trecem prin Poiana Călineasa și ne vom opri în satul Casa de Piatră, unde vom campa.

Ziua 4 - 25 km parcuși

Micul dejun. Vizitarea peșterii Coiba Mare. Peștera impresionează prin dimensiunea portalului (47m înălțime și 74m lățime), lungimea galeriilor fiind mai mare de 4 km. De acolo ne vom îndrepta spre Padiș, cea mai renumită zonă cu relief carstic din România, cunoscută și în Europa. Vom vizita peștera Cetățile Rădesei cu o intrare spectaculoasă, un portal înalt de 15 m în formă de ciupercă prin care întră pârâul Rădeasa. Peștera are forma unui tunel lung de 212m. Urmează deplasarea către zona Glăvoi unde vom campa. Seara vom discuta despre zilele precedente și veți avea parte de o surpriză.

Ziua 5 - 125 km parcuși

După micul dejun ne vom îndrepta spre cel mai grandios fenomen carstic al României numit Cetățile Ponorului, cunoscut ți apreciat în întreaga lume. Galeria principală a peșterii Cetățile Ponorului are o lungime de 2 km. Portalul acesteia are o înălțime de 70m și o lățime de 30m. Imaginea dată de portal este copleșitoare, datorită dimensiunilor acesteia. Cetățile Ponorului au fost declarate rezervație naturală în anul 1952, obținând apoi statutul de monument al naturii aflat în custodia Academiei Române. Înainte de sosirea la Cluj vom vizita un alt monument al naturii, Cascada Răchițele. Numită și Vălul Miresei aceasta este situată pe Valea Stanciului. Este una dintre cele mai frumoase cascade din România, cu o cădere de apă de peste 30 de metri.

Conform unei legende numele cascadei ar fi dat de vălul agățat al unei mirese care a căzut de pa stâncile abrupte. Cascada s-a format în urma lacrimilor vărsate de nuntași. În realitate denumirea ar putea fi dată de forma cascadei, care seamănă cu un voal. În drum spre Cluj vom lua masa împreuna, bucurându-ne de timpul petrecut la acest curs.


Vii cu mașina ta de teren?

Costul cursului include:

Instructorul-ghid, echipamentul pentru curs (harți, corzi, scripeți, mai multe modele de cricuri, sufe, ocheți).

Costul cursului nu include:

Mâncarea, transportul - mașina de teren, combustibilul, cortul, asigurarea pe mașină.

Extra

Copii până la vârsta de 15 ani au gratuitate dacă vin impreună cu unul dintre părinți, cu mașina personală.

Nu vii cu masina ta de teren?

Costul cursului include:

Instructorul-ghid, echipamentul pentru curs (harți, corzi, scripeti, mai multe modele de cricuri, sufe, ocheti), cort, cazare o noapte la priciuri intr-o cabanuta (in functie de numarul participantilor), transportul - masina de teren, combustibilul, asigurarea pe masina.

Costul cursului nu include:

Mâncarea pe toata durata cursului.


Dacă dețineți o mașină 4x4 (inclusiv SUV) și doriți să participați cu ea la curs:

550 

ron

/persoana

Participare la curs fară mașină:

850 

ron

/persoana

Flo Adventure Tours - agentie de turism de aventura

  • Metabond
  • Tete Mountain
  • FreeWall sala de escalada
  • Pro Nutrition